“Nu är jag tillbaka som 20-åring och det känns som att komma hem”

Josefine Elcar

Kul att få ett ansikte på dig, berätta gärna vem du är? 

Jaa, eller jag började när jag var 2 år och gjorde ett uppehåll vid 13 års åldern då jag ville lägga all energi på skolan. Nu är jag tillbaka som 20 åring och det känns som att komma hem. 

Jag heter Josefin Elcar och är snart 20 år. Jag bor i Stockholm med min familj och jobbar på Edblad. Jag älskar att dansa, resa och att vara med vänner och familj. Jag har alltid varit väldigt driven och ger inte upp på något jag brinner för.  

Hur föddes intresset för dans? Vad är favoritstilen?

Jag har alltid dansat! Min familj säger att jag började dansa innan jag började gå. Jag hade alltid dansuppvisningar hemma i vardagsrummet och ville att alla skulle titta på mig. Dans har alltid varit JAG. 

Favoritstilen skulle jag säga är jazz och showdans. Jag har alltid gillat lite inslag av baletten. Moda klassen som jag gick i nästan 10 år innehöll mycket catwalk övning, vilket var bland det roligaste. Jag älskade verkligen att ”äga scenen”. 

Stämmer det att du är tillbaka på Marika’s Dansstudio efter hela 18 år?

Jaa, eller jag började när jag var 2 år och gjorde ett uppehåll vid 13 års åldern då jag ville lägga all energi på skolan. Nu är jag tillbaka som 20 åring och det känns som att komma hem. 

Hur känns det att vara tillbaka?

Som att vara hemma och att jag aldrig slutade. Det är så himla roligt!

Även fast vissa saker är lite ovana, tycker jag att det mesta fortfarande sitter i.

Vad tycker du om lärarna? Har någon inspirerat dig lite extra?

Lärarna är toppen! Alla lärare har gjort sina avtryck på olika sätt, men den som alltid kommer ligga mig närmast om hjärtat är Liis. Liis hade jag med mig i princip alla åren och blev som en storasyster för mig. Hon var en stor trygghet och pushade alltid på det där lilla extra som hon visste fanns där. Hon har alltid varit en stor förebild och inspirerat mig. Självklart även Marika som var med från mina allra första hoppsasteg och piruetter med paraplyn och peruker. 

Har du något/några tips för de som går i danstankar? Vad är viktigt att tänka på?

Prova! Om man inte har testat förut så måste man prova någon gång. Det värsta som kan hända är att du inte känner att det passar dig. Det är viktigt att tänka på att du gör det för att det är kul och att det är för din skull. Det ska inte kännas som ett måste att dansa, utan det ska vara något du längtar till.

Hur hittar du motivationen till att VÅGA?  För de som tvekar på grund av mod, är det kanske något man lär sig med tiden? Tänker på att till exempel stå på scen. 

Jag har alltid varit en sådan person som vill utmana mig själv. Hur läskigt något än kan vara så tänk vart du kommer vara om 10 minuter, 2 timmar eller om en dag. Tror du att du kommer tycka att situationen du var i var fruktansvärd eller kommer du vara stolt över att du tog dig igenom det? 

Tror du att du kommer att ångra att du inte vågade? Våga! Och njut. Jag har alltid sagt att jag vill uppleva allt i mitt liv, och då måste jag våga. Alla gånger jag varit nervös och intalat mig själv att jag vågar som liten, har gynnat mig nu som vuxen. Jag brukar tänka att vågade jag stå på scenen inför ett publikhav så klarar jag även detta. 

Jag har alltid vågat för att bevisa för mig själv, aldrig för någon annan. 

Scenen var en trygg plats för mig som liten och scenen var inte bara en scen. Hela dansshowen och dansstudion med lärare och kompisar var scenen och därför blev det en trygghet för mig. 

Vad har du för framtidsplaner nu? Var är du om 10 år?

Mina framtidsplaner är att jobba med det som jag tycker är roligt, gå några utbildningar för att få mer erfarenhet. Om 10 år har jag ett eget företag inom inredning sedan några år tillbaka och jag har fortsatt resa runt i världen med min familj. Jag dansar kvar på Marikas och har barn som jag kan ta med dit. Precis som det alltid var min och mammas grej att åka till Marikas varje lördag, vill jag att det ska vara med mina barn. 

Frequently Asked Questions

Hur vet jag vilken nivå jag ska boka?

Nivåer:
N = nybörjare, 1a-ca 3e terminen av ämnet.
F = Fortsättning, har dansat ämnet minst 3 terminer och har goda grunder.
F2 = Fortsättning 2, har dansat ämnet flera år och har mycket goda tekniska kunskaper och stor stilförståelse.
Anp= anpassad. Nivån är flexibel och läraren anpassar efter majoriteten av gruppen. Här är både nybörjare och mer erfarna dansare välkomna.

Åldrar:
Ålderanangivelserna avser ålder vid kursstart. För att delta i ex. en 4-5 års kurs ska man alltså ha fyllt 4 år när kursen börjar.

Välj hellre en grupp som kanske är lite för lätt första gången än tvärtom! Läraren kan alltid hjälpa dig att hitta den rätta gruppen för dig eller ditt barn.

Vad kostar prova-på tillfällen och hur fungerar det?

Prova-på villkor gäller endast för dig som bokar ett prova-på tillfälle i förväg. Ditt första danstillfälle är då avgiftsbelagt och kostar 290kr. Därefter måste du anmäla dig till resterande del av kursen om du vill fortsätta.

Varmt välkommen till prova-på Marikas.

OBS! Anmälan till prova-på ÄR INTE BINDANDE! 

Prova på är ditt första kurstillfället på terminen innan du bestämmer dig!

Du kan alltid prova på kurserna hos oss som inte hunnit bli fullbokade än, viktigt att du håller koll på vår hemsida och se de färgade markeringar intill kurserna. (grön = platser kvar, gul = fåtal platser kvar, röd = fullbokad)

Prova-på kostar 290 kr och räknas som din första lektion på terminen, och summan dras senare av på totala kursavgiften.

 

Hur fungerar den riktiga anmälan? 

När du betalat in det fulla beloppen för hela kursavgiften, så är du garanterad din plats i klassen. 

Viktigt att känna till – Du som vill anmäla dig innan kursstart och vill ha en garanterad plats behöver göra den riktiga kursanmälan  www.marikas.se/anmalan Då är du också betalningsskyldig för den/de kurser du är anmäld till, eftersom anmälan till kursen är bindande. Du är alltid välkommen att prova på andra kurser kostnadsfritt under samma vecka och därefter kan du alltid byta kurs om det behövs.

Skriv i meddelanderutan vilken/vilka kurs/er du vill prova på.

 

Du behöver inte avanmäla dig om du inte kan komma på prova på!

Hör av dig om du har frågor eller funderingar, och bjud gärna in dina vänner!

Vi ses!

Betala 290kr genom att följa anvisningarna i bekräftelse-mailet du fått efter bokningen.

OBS! Du behöver betala prova på tillfällen i förskott.

 

  • Man kan alltid prova-på olika grupper i mån av plats. Det är bara att hitta de olika dagar och tider i våra scheman som passar, och göra separata anmälningar eller bara mejla oss ifall du vill välja till ytterligare prova-på klasser.
  • Om du väljer att fortsätta på en av våra kurser som du provat-på, kommer din prova-på avgift ingå i hela kursavgiften, då är det bara att betala in resterande del.
  • En vecka innan kursen börjar kommer vi kunna släppa in prova-på elever förutsatt att platser finns kvar. Just nu har vi begränsat antal platser för prova-på i vissa grupper. Det kan alltså hända att du blir tilldelad en köplats i vissa grupper. Då mailar vi dig när det blir din tur att delta.

 

  • Vill du hellere ha en säker plats och med rättighet att byta grupp under prova på veckan, så meddela oss. Du som bokar en säker plats får prova på hur mycket du vill utan att det kostar extra tills du hittar din favorit kurs på Marikas.

Du kan läs mer om hur du anmäler dig för prova-på här!

 

Välkommen till din prova-på lektion!

Vad innebär terminsskort?

Om du vill dansa mycket och få varierande träning så rekommenderar vi dig att kolla på våra terminskort.
Med terminskortet får du tillgång till alla dina favoritkurser och kan kombinera din vecka hur du vill!

Anmäl dig till terminskortet genom att klicka på ‘Terminsskort’ i menyn på startsidan. Skriv sedan i kommentaren vid bokningen vilka klasser du vill gå på.
Vi kopplar dig automatiskt till klasserna och fakturan kommer på terminskortet.

Terminskort för barn och ungdom under 15 år:
Du väljer de danskurser* som du vill gå och som passar dig i ålder och nivå.

* Ett terminskort Ungdom gäller endast på ungdomskurser och kan ej användas på vuxenkurser.

Terminskort för ungdomar & vuxna över 16 år:

Du väljer de danskurser* som du vill gå och som passar dig i ålder och nivå.

Priserna hittar du i samma meny som du bokar i.

Hur söker jag till Marikas Stage linjen?

För att söka till Stage linjen krävs det förkunskaper + ett intagningsprov där du kommer till oss på Döbelnsgatan 56, och får visa oss vad du går för!

Väl på plats, så får du delta i en “vanlig lektion” där skillnaden är att du har en jury som bedömer dig och din nivå. Därefter får du mer information om hur du går vidare eller vad nästa steg blir i just ditt fall.

Läs mer under kursen ‘Stage Linjen’ för datum & förberedelser. Välkommen!

Kan jag ta igen en dansklass jag missat?

Från och med tredje kursveckan på terminen har du möjlighet att ta igen klassen du har missat!
Fråga i receptionen om det finns lediga platser eller mejla liana@marikas.se.

Du kan inte ta igen en klass i förskott och du behöver ta igen dina missade klasser under en och samma termin.

Vad behöver jag ta med till dansklassen?

Balett:

Vi på Marikas rekommenderar dansdräkt, trikåer för den som vill. Det går också bra med t- shirt eller linne och shorts. Håret bör, främst av praktiska skäl, vara uppsatt i knut eller liknande så att det inte faller ner i ansiktet. Inga stora smycken.

 

På fötterna vill vi att ni har balettskor.
På vissa av våra balettkurser för barn önskar läraren att deltagarna är barfota. Stäm av med läraren vad som föredras.

 

Jazz, Contemporary och Dansmix:

Dansdräkt eller t-shirt och trikåer, jazzbyxor, sweatshirtbyxor eller dylikt. Tänk på att inte ha alltför stora kläder, det försvårar för läraren och dig själv att se hur dina rörelser.

Läraren informerar om vad som passar bäst på fötterna, barfota, gymnastik – eller jazzteknikskor. Om gymnastikskor ska användas, vänligen tänk på att de ska ha sulor som inte lämnar märken på golven och att de är rena.

 

Hiphop/Streetdance:

Här är det bekväma kläder som gäller! ”Baggykläder” går in och ut i hip-hop mode men oavsett personlig stil ska man känna sig bekväm så träningskläder eller så kallad ”streetwear” är vanligast. Keps eller mössa är helt rätt men absolut inget måste!

På fötterna gäller rena sneakers med sulor som inte lämnar märken på golvet. Det går bra att avvakta med eventuella klädinköp till efter första kurstillfället.

 

Stagelinjen:

På Marikas Stagelinje har vi dresscode och färger för olika åldrar. Fråga efter mer information i receptionen eller av din lärare.

Har du fler frågor om danskläder är du välkommen att kontakta oss: info@marikas.se | 08-33 26 80

Vad är skillnaden på terminskort och danskort?

De som ska ha danskortet behöver göra en audition för att få rätt nivå på sin dans.