Om Marikas

Marikas är en modell- drama- & dansskola med över 26 års erfarenhet med strävan att erbjuda de mest engagerade lärarna med blandade kurser för stora och små – för nybörjare till yrkesdansare. Hos oss handlar det bara om att våga ta första steget och komma hit, alla är välkomna! Förverkliga dina drömmar och kom till oss på Marikas!

Följ mig i min vardag och se vem jag egentligen är: Bakom kulisserna

/Marika Hanson

Om Marika Hanson – VD, är visionär, lärare, modekoreograf, inspiratör och företagets grundare.

Utöver att leda företaget och undervisa i dans har Marika under senaste åren arbetat som modekoreograf för Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm. Marika har arbetat för designers som Tiger, Carin Wester, Stylein och Dagmar. Marika har även haft koreografiuppdrag för ELLE-galan, NK i Stockholm, Stockholmsmässan, Gudrun Sjödén, TV3 och TV4 för att nämna några.

 

 

Praktisk Info

Praktisk information gällande danskläder, skor, vattenflaska, elevrabatt, missade danslektioner etc…

Danskläder och dansskor

Funderar du på vad du behöver för kläder och skor på våra klasser i Balett, Jazz, Contemporary eller Street? Här hittar du svaren!

Balett

Vi på Marikas rekommenderar dansdräkt, trikåer för den som vill. Det går också bra med t- shirt eller linne och shorts. Håret bör, främst av praktiska skäl, vara uppsatt i knut eller liknande så att det inte faller ner i ansiktet. Inga stora smycken.

På fötterna vill vi att ni har balettskor.
På vissa av våra balettkurser för barn önskar läraren att deltagarna är barfota. Stäm av med läraren vad som föredras.

Jazz, Contemporary och Dansmix

Dansdräkt eller t-shirt och trikåer, jazzbyxor, sweatshirtbyxor eller dylikt. Tänk på att inte ha alltför stora kläder, det försvårar för läraren och dig själv att se hur dina rörelser.
Läraren informerar om vad som passar bäst på fötterna, barfota, gymnastik – eller jazzteknikskor. Om gymnastikskor ska användas, vänligen tänk på att de ska ha sulor som inte lämnar märken på golven och att de är rena.

Hiphop/Streetdance

Här är det bekväma kläder som gäller! ”Baggykläder” går in och ut i hip-hop mode men oavsett personlig stil ska man känna sig bekväm så träningskläder eller så kallad ”streetwear” är vanligast. Keps eller mössa är helt rätt men absolut inget måste!

På fötterna gäller rena sneakers med sulor som inte lämnar märken på golvet. Det går bra att avvakta med eventuella klädinköp till efter första kurstillfället.

Stagelinjen

På Marikas Stagelinje har vi dresscode och färger för olika åldrar. Fråga efter mer information i receptionen eller av din lärare.

Har du fler frågor om danskläder är du välkommen att kontakta oss: info@marikas.se | 08-33 26 80

Du får rabatt på Dance och gymshop

Alla våra elever får rabatt på sina köp på Dansbutiken. Mer information hittar du via: https://www.dansbutiken.com

Vattenflaska

Vill du dricka vatten under lektionen var snäll och ha med sin egen vattenflaska. Viktigt att tänka på att ren vatten är bäst för kroppen. Ej läsk eller dylikt under lektionen.

Ta igen missade lektioner

Har du missat en eller flera av dina dansklasser?

Fr.om. tredje kursveckan på terminen har du möjlighet att ta igen klassen du har missat. Fråga i receptionen om det finns lediga platser mejla liana@marikas.se. Du kan inte ta igen en klass i förskott och du behöver ta igen dina missade klasser under en och samma termin.

Kvarglömda skor eller saker

Det finns en låda i hallen som är just för kvarglömda skor. Kvarglömda kläder har vi lagt i en låda i tjejernas omklädningsrum.

Nivåindelning

Välj hellre en grupp som kanske är lite för lätt första gången än tvärtom! Läraren kan alltid hjälpa dig att hitta den rätta gruppen.

 

 

Hälsopolicy

Lev bra – Må bra

Här på Marikas ser vi allvarligt på ätstörningar och är därför uppmärksamma på våra elever. Vi är även uppmärksamma om våra elever dansar FÖR mycket, vår policy är att en elev inte bör dansa fler än 3 klasser på raken. Att dansa mer än detta kan slita på din kropp. Ge den tid för vila och återhämtning!

För att din kropp ska kunna ta till godo den träning du gör och för att du ska undvika skador är det viktigt att fylla på kroppen med energi. Så kom ihåg att ta med er någonting att äta som mellanmål om ni kommer direkt från skolan eller mellan dansklasserna. Det är viktigt att du som dansar eller du som är förälder till en aktiv dansare tänker på detta!

Då du är sjuk, bör du stanna hemma från dansen för att bli frisk och för att undvika att smitta andra. Är man skadad går det bra att sitta ner och titta på klassen.

 

 

Marikas historia

1992 – Efter att ha bott och arbetat i Sverige i två år startar Marika Hanson sin egen dans och modestudio. Samtidigt driver hon modellagenturen Marimell i Estland. Efter audition blir 60 elever antagna till Marikas Dans & Modestudio där de får lära sig dans, show och att modella. Samma år fick Marika uppdraget att producera och koreografera underklädesvisningen på Stockholms Modemässa och modelleleverna får därmed sitt första mannekänguppdrag. De yngre eleverna går barnmodevisningen, som också den producerats och koreograferas av Marika. Barnmodevisningen med elever från Marikas blir en succé. Marika och hennes elever blir synonymt med barnmodevisningen som hålls två gånger per år fram tills att Stockholms Modemässa läggs ner hösten 1999.

1993 – Våra modellelever går tillsammans med modeller från Marimell på Österrikiska modevisningen som produceras och koreograferas av Marika både på hösten och på våren.

1994 – Marika anlitas som producent och koreograf för den estniska finalen i Eileen Fords tävling Supermodel of the World.

1995 – Marika koreograferar Modell Jakten, en tävling som går i TV4. Samma år får hon även uppdraget att koreografera Fröken Sverige, som också visas i TV4. Marika forsätter som koreograf för Fröken Sverige fram till och med 1998. Marikas assistent Maryem Nasri får sitt första koreografuppdrag med elever från Beckmans.

1996 – Marika är koreograf för Elite Model Look i Estland. Marikas barnmodeller väljs ut för att göra ett intro till barnprogram på TV3, Marika koreograferar.

1997 – Supermodellen Vicky Andrén upptäcks under en casting som hålls av Marika.

1998 – Maryem Nasri och Fotini Lejonstad blir de första lärarna som anställs på Marikas.

2000 – Marika anlitas för att koreografera Beckmans Modevisning under Svenska kulturveckan i Paris.  Johan Ring följer med som Marikas assistent.

2001 – Marika köper City Dance Studio, genom köpet av studion får Marika möjlighet att expandera. Parallellt med mode och dans (MoDa) startar nu sång och dans (SoDa). Marika anställer också fler lärare och kan därmed för första gången erbjuda dansklasser i bland annat jazz, streetdance och salsa. Patrick Gustavsson blir den första manliga läraren på MoDa när han tar över ansvaret för killgruppen. Monique Denkelaar, med erfarenhet från TV-produktioner, musikaler och musikvideos i Holland blir konstnärlig ledare för E-gruppen, Marikas elitgrupp.

2003 – Vi expanderar ytterligare och flyttar till Döbelnsgatan 56, där skolan fortfarande ligger. Turkiet vinner Eurovision Song Contest och Marikas startar en Orientalisk avdelning, ledd av Ann Larsson, som blir en succé.

2005 – Marika inleder ett samarbete med Ambra Succi från dansgruppen Bounce. Ambra tar över ansvaret som konstnärlig ledare för E-gruppen.

2007 – Ambra startar sin egen danslinje Di’Ambra med elever från E-gruppen (Liis Prääts, Jonna Hökengren och Emma Backman). Marikas har nu ca 500 elever och 26 fasta lärare plus ett helt gäng härliga gästlärare från världens alla hörn. Det finns hobbyklasser, fortsättningsklasser, barndans och även avancerade klasser för yrkesdansare.

2009 – Marika koreograferar Mercedes Benz Fashion Week och ELLE GALA.

2010 – Marika tar över Annikas Dansskola vars elever och lärare nu blir en del av Marikas. Samtidigt startar Marika ny yrkesförberedande utbildning som heter Stage.

2011 – Vi expanderar utomlands och blir internationellt i och med öppnandet av filialen Marikas Tantsu & Moestuudioi Estland.

2012 – Marikas Dans & Modestudio firar 20 år!

2015 – Musikaldans lanserar som ny kurs på Marikas. Vi inleder också ett samarbete med WorldClass som ger elever och föräldrar på Marikas rabatt på WorldClass på Döbelnsgatan 58, samtidigt får också WorldClass medlemmar rabatt på Marikas kurser.

2016 – Marikas studio renoveras och fler kurser öppnas.

2017 – Marikas Dans & Modestudio firar 25 år! 

2018 – Marikas öppnar en nu avdelning Marikas Flow – frigörande dans och mindfulness. Här dansar du från ditt hjärta och utan koreografi och prestation. Den typen av dans är holistisk och passar för alla åldrar och alla nivåer. Frigörande dans är ett lekande och läkande sätt för kropp och själ att mötas på. Kom och upplev dig själv från en ny sida. Målet är att du som deltagare efter avslutad kurs skall känna inre harmoni och en ökad mental närvaro.

2019 – Marika Hanson och Elisabeth Wolf startar Danslärarakademien då båda vill dela med sig av sina mångåriga erfarenheter för att utbilda och fortbilda danslärare. Danslärarakademien Stockholm ger digsom deltagare de viktiga redskap du behöver för att känna trygghet i att undervisa i dans. Under läsåret 2019–2020 fokuserar vi på pedagogik kring arbete med barn och dans i åldern 2–7 år där vi går igenom: Metodik – Teori och praktik – Pedagogisk rådgivning – Ledarskapsövningar – Hemarbete.

2020 – Året då allting tog en 360-vändning. Vi hamnade mitt i en pandemi som gjorde att vi fick tänka utanför boxen. Vi skapade vår första TikTok kurs, började med frigörande dans och försökte med nöd & näppe få vår verksamhet att vara en så säker och trygg plats som möjligt för våra dansare, och det lyckades vi med.

2021 – Pandemin fortskred men Marikas verksamhet stod kvar. Med lika glada dansare, och lika nyfikna barn så dansades det för fullt, både digitalt och på plats. Men avstånd, markeringar på golven och hårdare restriktioner var kvar ännu ett tag…

2022– Året då en ytterligare 360-vänding hände. Nu började restriktionerna släppa, vardagen började återgå till det normala, och hela Marikas team planerade och såg fram emot 30-års jubileumet! Ja, du läste rätt. Hela 30 år firade Marikas med pompa & ståt! Det blev en fantastiskt färgstark elevshow på Maximteatern den 22 Maj 2022. Där både Stockholm High Heelers gjorde ett spektakulärt gästframträdande, Marika klättrade ur en tårta på scen, och den nya kursen – Burlesk! – gjorde sin första elevshow för Marikas med glitter & massor av glamour. Grattis Marikas!